Vánoční pečení - vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví vůbec. Sladké křehké rohlíčky s vanilkovou příchutí jsou malým symbolem Vánoc, který se rozpouští na jazyku. Pečení tohoto cukroví nahodí vánoční atmosféru každé domácnosti. Připravili jsme pro vás pár receptů a tipů na pečení této sladké laskominy. Přejeme příjemné pečení.
Vanilkové rohlíčky
Ingredience: 280 g hladké mouky, 200 g másla (případně hery), 100 g moučkového cukru, 120 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků
Postup: Do hladké mouky dáme změklé máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidáme nastrouhané ořechy. Zpracujeme těsto a necháme odležet (do druhého dne) v chladu. Poté z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné díly. Z nich pak rukou vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na pečícím papírem nebo folií vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C do růžova 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.
Vanilkové rohlíčky s mandlemi
Ingredience: 300 g hladké mouky, 220 g másla, 40 g cukru moučka, 100 g mandlí, 1 lžíce citrónové kůry, 2 žloutky, vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení
Postup: Z mouky, tuku, cukru, mletých oloupaných mandlí, strouhané citrónové kůry a žloutků vypracujeme těsto a necháme ho v chladu ztuhnout. Pak na pomoučeném vále tvarujeme rohlíčky, které upečeme na lehce vymazaném plechu. Pečeme při 180°C asi 15 minut. Ihned po upečení rohlíčky obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Bezvaječné vanilkové rohlíčky
Ingredience: 10 dkg celozrnné mouky, 11 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 1 vanilkový cukr, 9 dkg mletých mandlí nebo ořechů, 6 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup: Ingredience na rohlíčky smísíme, vypracujeme těsto, které necháme odležet, nejlépe přes noc (vzhledem k obsahu celozrnné mouky se jinak rohlíčky drolí). Z těsta pak rukama tvoříme rohlíčky, které klademe na suchý plech a pečeme na 150°C. Pečeme asi 17-18 minut (do růžova), z plechu sundáváme teplé, ale ne hned po vyjmutí z trouby. Ještě teplé je pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Výroba lahodných vánočních rohlíčků nebyla nikdy jednodušší. S vykrajovací formou na rohlíčky to zvládne opravdu každý. Vykrajovací forma na rohlíčky DELÍCIA je vynikající pro rychlou přípravu vanilkových rohlíčků, vykrojí najednou až 28 kousků cukroví. Je opatřena vyjímatelnou vložkou pro snadné odstranění zbytků vykrojeného těsta. Forma je vyrobena z prvotřídního odolného plastu.
Vločkové vanilkové rohlíčky
Ingredience: 250g hery, 150g hledké mouky, 50g moučkového cukru, 125g vloček
Na obalení: směs moučkového a vanilkového cukr
Postup: Vytvoříme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dám na dvě hodiny do ledničky. Poté znovu prohněteme. Z těsta tvoříme válečky a z nich rohlíčky. Pečeme při 170°C asi 10-15 minut. Hotové rohlíčky jsou světlé. Do mísy prosijeme cukr a vanilkový cukr (na 250 g mouky 1 van. cukr). Horké rohlíčky v cukru obalíme, oklepneme a dáme usušit na rošt nebo mísu. Do krabic je ukládáme až druhý den a nebo je rovnou vyskládáme na etažerku, abychom už mohli chodit uzobávat.