Vánoční perníkové cukroví
Vánoční pečení je neodmyslitelnou součástí vánočního období. Co může být víc, než když se celá rodina sejde při přípravě vánočního cukroví, a pak ho společně "pojídají" celé svátky. Připravili jsme proto pro vás kategorii vánoční cukroví - recepty, kde se můžete inspirovat některým působem přípravy perníčků, vosích hnízd nebo vánočních praciček. Vyzkoušejte také dekorativní pečení a upečte si např. perníkový Betlém, perníkovou salaš, jesličky, perníkový zvoneček nebo stromeček. Novinkou roku 2012 jsou také vykrajovátka adventní kalendář Delícia, díky kterým si můžete upéct perníčky na celé adventní období. Veselé předvánoční období přeje eTescoma.
Cukroví z perníku
Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Nyní je těsto často tvořeno směsí pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Těsto je kořeněno skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem nebo muškátovým oříškem. První perníky se na našem území vyráběli již od roku 1335. Dopřejte si krásné vánoční perníčky i u vás doma. Firma Tescoma nabízí širokou škálu vánočních pomocníků.
Klasický vánoční perník
Na těsto budete potřebovat: 120 g medu, 2 vejce, 160 g moučkového cukru, 60 rostlinného tuku, 400 g hladké mouky, 1 lžička koření do perníku, 1 lžička jedlé sody, citronová kůra, vejce na potření těsta.
Všechny ingredience důkladně uhněteme do celistvého těsta, vyválíme a vykrojíme požadovaný tvar perníčku pomocí vykrajovátka s razítkem Delícia.
Na ozdobení:
citronová nebo čokoládová poleva z tmavé či bílé čokolády.
Ilustrativní obrázek: Vykrajovátka s razítkem Delícia
Ilustrativní obrázek: Vánoční betlém Delícia
Mandlové vánoční perníčky
Na těsto budeme potřebovat: 180 g moučkového cukru,180 g másla nebo rostlinného tuku, 180 g mandlí , 1 vejce, 2 lžíce tekutého medu, 5 lžic mléka,1/2 lžičky skořice,špetka muškátového oříšku, 2 hřebíčky, 1 lžičku prášku do perníku, 350 g hladké mouky, strouhané kůry z celého citronu, 1 vejce na potření perníčků
Všechny ingredience důkladně uhněteme do celistvého těsta, vyválíme a vykrajovátky vykrojíme požadovaný tvar perníčku. Poté dozdobíme dle fantazie citronovou nebo čokoládovou polevou.
Vánoční perníčky, které nepotřebují uležet
Na asi 50 - 60 kousků budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 190 g cukru, 125 g másla, 125 g medu, 3 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžičku skořice, 4 - 5 tlučených hřebíčků, 1 - 2 vejce na potření
Vše dobře promícháme, těsto rozválíme a vykrajujeme perníčky. Zdobíme dle fantazie.
Ilustrativní obrázek: Adventní svícny Delícia
Perník na vánoční hvězdu Delícia
Těsto na přípravu 1 vánoční hvězdy: 1 menší vejce, 160 g hladké mouky „OO“, 50 g mletého cukru, 40 g mírně ohřátého medu, 1 lžička sody, špetka mleté skořice a mletého hřebíčku.
Lesklá glazura: 1 rozšlehané vejce
Cukrová poleva: 1 bílek smíchejte se 100 g moučkového cukru do zhoustnutí
Postup: Všechny ingredience smíchejte a těsto nechejte v lednici cca 2 hodiny odpočinout. Z plátku těsta o síle cca 3 mm vykrojte 2 hvězdy, obě potřete po jedné straně rozšlehaným vejcem a upečte v troubě rozehřáté na 150 °C do zhnědnutí. Na vnitřní okraje obou hvězd naneste silnější vrstvu cukrové polevy, na jednu z hvězd přitiskněte plastový nosník a zlehka jej vtlačte do hvězdy. Na vnitřní okraj nosníku naneste další vrstvu cukrové polevy pro zpevnění. Poté na nosník přitiskněte druhou hvězdu tak, aby se cukrová poleva spojila. Sestavenou vánoční hvězdu nechte zaschnout, poté ozdobte umístěte na špici vánočního stromu.
Adventní kalendář z perníku
Vytvořte dětem orginální adventní kalendář z perníčků. Adventní kalendáře jsou pro děti zábavou a umocňují těšení se na onen Štědrý den. S vykrajovátky Delicia si užijete spoustu zábavy a výsledek určitě stojí za to.