Ostření nožů Tescoma
Ostrý nůž usnadňuje a urychluje práci, což je důležité zejména při zpracovávání většího množství masa nebo jiné suroviny. Ostrý nůž je v jistém ohledu bezpečnější – nemusí se na něj tak tlačit, jako na nůž tupý, který se může smeknout a způsobit zranění. Je prokázáno, že tupým nožem se člověk řízne častěji. Při údržbě ostří nože rozlišujeme broušení a ostření.
Broušení je proces, jímž zasahujeme do materiálu nože a ostří opravujeme. Ostření pouze zahlazuje mikroskopické nerovnosti na ostří, vzniklé broušením, případně používáním nože.
Broušení se nejčastěji provádí na kamenném brousku. Na elektrické brusce by měl nůž brousit pouze odborník, protože nezasvěcené používání elektrické brusky nožům spíše ublíží. Ostření pomocí ocílky se provádí po nabroušení nože podle aktuální potřeby.
Postup:
- ocílku uchopte do levé ruky, rukojeť nože do pravé.
- kořen nože nasaďte na špičku ocílky a mírným tlakem táhněte nůž proti ostří až na konec ocílky tak, abyste skončili u špičky nože.
- obdobně obtáhněte i druhou stranu ostří.
- proces několikrát zopakujte, úhel nože a ocílky by měl být asi 20 stupňů.
- závěrem lze říci, že ke správné péči patří i skladování nožů. Rozhodně neodkládejte nože do zásuvky, kde se ostří ničí dotykem s ostatními předměty a kde hrozí poranění při manipulaci. Na ukládání nožů jsou praktické dřevěné bloky, které ostří chrání.
Nože jsou jedním z kuchyňských nástrojů, které nepatří do myčky nádobí. Umývejte je ručně neadhezivními prostředky a ukládejte je vždy dokonale suché. A ještě k nožům se zoubky či pilkou - ty doporučujeme brousit u odborníků nebo ocílkou.
Zdroj: Tescoma magazín