Čajové pokušení
Čaj je kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy, pro zápary a odvary různých rostlin (například tzv. bylinné čaje nebo šípkový čaj). Čaj má v mnoha případech také blahodárný vliv na organismus díky látkám v něm obsaženým. Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na Zemi. I když Češi nepatří mezi největší milovníky čaje, poslední dobou přibývá konzumentů tohoto skvělého a zdraví prospěšného nápoje.
Čaj byl v Číně pěstován už před dvěma tisícilety, odtud se pití čaje rozšířilo do Japonska a také n zépad. V polovině 16. století s ním např. v Benátkách léčili zažívací potíže a dnu. Holanďané čaj zanedlouho rozvezli po celé Evropě. Pravidelná konzumace čaje našemu zdraví prospívá. Lékaři zjistili, že pravidelná konzumace čaje pozitivně ovlivňuje riziko rakoviny, stimuluje kognitivní funkce mozku a snižuje riziko Parkinsovy choroby.

Proces výroby čaje
Rozeznáváme tři základní typy čaje - zelený, oolong a černý. Neplatí, že různé typy čaje pocházejí z různých druhů čajovníku, charakter čaje ovlivňuje zejména způsob jeho zpracování. Čerstvě natrhané lístky se rozprostřou a nechají zavadnout. Minimálně 24 hodin nad nimi proudí čerstvý, leckdy i ohřátý vzduch a listy během této doby ztratí přibližně 40 % hmotnosti. Poté následuje opakované svinování a prosévání a fermentace, tedy proces okysličování ve vlhkém vzduchu, v jehož průběhu změní listy barvu na rezavě hnědou. U černého čaje může být fermentace až čtyřhodinová, u oolongu velmi krátká a u zeleného čaje se zcela vynechává. Nakonec se lístky dosuší proudem horkého vzduchu. Čaj ztmavne a získá svou nezaměnitelnou vůni.
Skladování čaje
Čaj je velice citlivá surovina a vyžaduje speciální zacházení. Prohlédněte si čajové lístky, zda nejsou vybledlé - to obvykle znamená, že jsou staré. Čaj je třebaa uchovávat v chladu a suchu, nejlépe v dobře utěsněné neprodyšné nádobě, kde nemůže přejímat okolní pachy a ztratit tak své jedinečné aroma. Také jednotlivé druhy čaje (aromatizovaané, bylinkové, ovocné) ukládejte raději odděleně.
Příprava čaje
Univerzální návod, jak připravit dobrý čaj, nejspíš neexistuje. Záleží totiž zejména na individuální chuti a vkusu konzumentů, kvalitě čaje a také příležitosti, při jaké nápoj připravujeme. Můžeme však připomenout několik užitečných pravidel, jejichž dodržování vám zabrání čaj znehodnotit.
Čaj připravujte z čisté (nejlépe pramenité) vody, nepoužívejte minerální nebo dokonce destilovanou vodu. Voda z kohoutku je naaprosto vyhovující. Čajové lístky vkládáme do předehřáté konvičky (porcelánové nebo keramické), vždy plnou lžičku naa šálek. Lístky zaléváme horkou vodou, pro přípravu černého čaje má mít 95°C, pro zelený méně než 80°C. Černý čaj louhujeme 3 - 5 minut, zelený čaj 1 - 3 minut. Pak můžeme čaj podávat.

Degustace čaje
Naučte se vnímaat čaaj všemi smysly. Přivoňte k nim a vychutnejte čajové aroma. Milovníci čaje vědí, že Darjeeling voní jako čerstvé seno s tóny květů muškátu, Assam je cítit po karamelu. Oblast původu čaje má vliv také na zaabarvení nápoje - čaje z Asámu jsou poměrně tmavé až černé, ty z Darjeelingu mají zlatavou baarvu, cejlonské čaje jsou červenozlaté. Pokud poválíte čaj několik okamžiků na jazyku, rozpoznáte bohatost chuti, míru vylouhování tříslovin i chuťovou čistotu čaje.

Recept na čajovou zmrzlinu
Budete potřebovat: 300 ml smetany, 2 lžíce čaje, 150 ml smetany n šlehání, 3 žloutky, 75 g cukru
Postup: Čajová zmrzlina se připravuje z výrazně vonícího čje, jako jsou např. Earl Grey nebo jasmínový čaj. Smetanu zahřejeme k bodu varu, odstavíme a přídáme čaj. Nádobu zakryjeme a necháme 5 minut louhovat. Třeme žloutky s cukrem tak dlouho, až vytvoří hustou bílou pěnu. Pak zvolna a za neustálého míchání přiléváme procezené čajové mléko. Směs pozvolna zahříváme (nesmí se vařit) ve vodní lázni a mícháme, dokud nezačne ulpívat na vařečce. Ušleháme tuhou šlehačku, smícháme ji opatrně s vychlazenou čajovou směsí a necháme zamrazit ve zmrzlinovém strojku.
Firma Tescoma má v nabídce mnoho produktů, které vám zpříjemní chvilky u šálku čaje. V kategorii příprava nápojů naleznete čajové konvice, nářadí a doplňky k podávání čaje.
Cena |
|